top of page

artikel elsevier

Uit: Elsevier nummer 50, 12 december 2015, door Gerlog Leistra

Patrick van Seumeren (1968-2015): Ondernemer met levenslessen

Patrick van Seumeren werd 47 jaar.

Met neef Jan en oom Roderik stond Patrick van Seumeren van 2006 tot 2011 aan het roer van Mammoet, multinational in het zware kraan- en transportwerk.

‘Patrick heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de expansie van ons bedrijf in onder meer Canada en het Midden- Oosten,’ zegt oud-technisch directeur Jan van Seumeren (40).

‘Hij was commercieel sterk en had voldoende verstand van techniek om onze klanten goed te bedienen.’ Patrick van Seumeren overleed woensdag 4 november aan kanker. Hij werd 47 jaar.

 

Doorzettingsvermogen

Als 12-jarige deed Van Seumeren al vakantiewerk binnen het familiebedrijf dat in 2000 Mammoet overnam. Na zijn studie economie aan de Universiteit van Amsterdam en logistiek aan de hts klom hij op tot operationeel directeur.

‘Hij was de schakel tussen commercie en operationeel,’ zegt neef Jan. ‘Met zijn positieve instelling zag Patrick overal kansen en vocht voor de laatste euro. Hij gaf nooit op.’

Na de verkoop in 2011 van de familieaandelen aan SHV was Van Seumeren te jong om te rentenieren. Hij begon met vrienden een rundveeranch in Paraguay en vestigde zich in afwachting van de bouw van hun huis in het Zwitserse Verbier tijdelijk met zijn vrouw Kris op Bonaire.

‘Patrick was een regelaar,’ zegt Kris (47) vanuit Verbier. ‘Als hij iets in zijn hoofd had, gebeurde het ook.’ Als gebaar voor een vriend die op Bonaire een kite school had, bedacht hij Kite Ride, een sponsorevenement dat de dure kite sport ook voor arme kinderen op het eiland mogelijk maakte.

 

Niet lullen, maar poetsen

De tropenjaren bij Mammoet waren een harde leerschool geweest: niet lullen, maar poetsen. Kris: ‘Hij kon hard zijn, maar zat vol goede bedoelingen en was super gul. Patrick hielp graag andere mensen.’

Van Seumeren hield van kiten en skiën, had zijn racelicentie en dook graag. In 2014 trok hij met Kris door Zuid-Amerika en gingen ze kajakken op Antarctica. Als liefhebber van Italiaanse wijnen wilde hij een wijngaard kopen in Toscane, maar zag daarvan af toen er in oktober 2014 kanker was geconstateerd. Dat gold ook voor het plan om met Jan weer een onderneming op te zetten.

Met haar bedrijf Boven runde fiscalist Ester Böinck (42) de laatste jaren zijn family office. ‘Hij was een vrolijke en slimme levensgenieter die alles uit het leven haalde.’

 

Weg met Kanker

Kort na zijn diagnose richtte hij de Stichting Weg met Kanker op. Die maakt het voor onbemiddelde kankerpatiënten mogelijk om kosteloos met hun dierbaren een geheel verzorgd weekeinde door te brengen.

Overtuigd dat hij zou genezen, werkte Van Seumeren met Denise Larsen (44) aan een boek waarin hij acht lessen uit het bedrijfsleven wilde toepassen op zijn omgang met kanker.

‘Lessen als “Nee bestaat niet”. En: “Leer elke dag iets nieuws”.’ Ondanks zijn ziekte ging Van Seu­meren afgelopen zomer nog parasailen in Zwitserland. Vlak voor zijn dood zei hij: ‘Ik kan en wil niet dood. Ik hou te veel van het leven.’​

bottom of page